Šezdesete godine dvadesetog veka utiču i na italijanske dizajnere, koji su uvek imali svojstven stil. Italijanski dizajneri su revoltirani trenutnim dizajnerskim tendencijama, okrenutim masovnoj konzumaciji. Osniva se grupa Arhizum koja se suprotstavlja elegantnom, kao i grupa Strum koja koristi arhitekturu i dizajn kao političku propagandu. Ove grupe dosta vremena provode u teoretisanju i kritikovanju političke situacije i trenutnog dizajna, pa ostavljaju praktičan rad po strani.


Italija beži od dotadašnje elegancije i trči  u komfor. Dizajneri Skolari, D'urbino, Lomazi i De Pas kreiraju fotelju na naduvavanje u kojoj i izražavaju ovakav stav. Dobro poznata Blow stolica je providnog PVC-a, zbog čega ubrzo i izlazi iz mode. Fotelja postaje lagan komad svakodnevice, prigodna za svaki prostor.


Danas popularni Lazy bag je takođe potekao iz antidizajna. Fotelja koja se prilagođava obliku tela, izražava komfor, prenosivost, prilagodljivost svakom prostoru.


 
Prilagodljivost i ergonomičnost je predstavljena i kroz lampu Boalum 051. Lampa koja može da leži, visi, umota se u klupko. Ona je kao svetleća zmija od savitljive smole duga, oko 2m. Lampa širi difuznu svetlost i stvara utisak prijatnosti.


Stolice grupe Strum, Pratone su pravljene od penastog mekog materijala koji takođe pruža udobnost korisniku, iako su naizgled potpuno neudobne. Ove stolice su jasan poziv hipi kulture, kulture okrenute prirodi, jer svojim izgledom jasno ukazuju na travu. "Pratone trava" ulazi u naše domove, ali svojom jasnom i punom bojom protestuje protiv građanskog poimanja prirode.
    


Stolica Pratone, lampa Boalum 051 i stolica Džo

Stolica Džo je još jedan izraz poimanja udobnosti antidizajna. Ova kožna fotelja podseća na ogromnu bejzbol rukavicu dovoljnu za dvoje, koja opet uvodi spoljašnji svet u kuće. Fotelja je posebno ergonomski dizajnirana, multifunkcioalna, puna humora.


Ceo pokret antidizajn u svojoj osnovi ima notu parodije na tadašnje društvo i želju da se u pitanje dovedu tradicionalna načela, a pod parolom velike kreativnosti. Ova grupa dizajnera uvodi spoljašnji svet u naše domove i prevazilazeći kič vraća osmeh i razdraganost na naša lica.

Dodaj komentar Sviđa mi se - (0) Ne sviđa mi se - (0)    

  • Anti dizajn 1
  • Anti dizajn 2
  • Anti dizajn 3