Ključni element pri kreiranju imidža neke organizacije jesu njeni zaposleni. Ukoliko oni ne shvate ciljeve kreiranja određenog imidža i ako ih ne primene u javnosti dolazi do odsustva željenih rezultata. Mogu postojati «smišljeni» otpori promenama, a nekada procedure kreiranja imidža nisu na dovoljno jasan i dosledan način predstavljene. Jedino ako svi shvate značaj promena i ako ih usvoje kao svoje lične i zajedničke vrednosti može se očekivati pozitivan rezultat.

Jedan od osnova dobrog korporativnog identiteta jeste prihvatanje zajedničkih vrednosti od strane većine zaposlenih. To se najlakše može uočiti u trenucima eventualnih kriznih situacija. Što su zaposleni više vezani za vrednosti kompanije (a to se najčešće postiže održavanjem stabilnog sastava zaposlenih koji sa firmom prolaze i kroz uspone i kroz stagnacije ili padove) to će lakše biti rukovodstvu da pozivanjem na te vrednosti (njen identitet) pronađe izlaz iz krize. Ponekad će rukovodstvo morati da primeni strategiju promene korporativnih vrednosti.

Jedan od najefektivnijih načina kreiranja jakog brand engagementa, odnosno kreiranja jakog tima jeste motivisanje članova kroz neofrmalne oblike team buildinga. Često kompanije šalju svoje zaposlene na treninge, ali i relaksirajuće vikende, izlaske u prirodu, sportske igre, splavarenja, pa čak i koncerte. Menadžeri ljudskih resursa prate želje zaposlenih i u skladu sa njima organizuju neformalna druženja na kojima se zaposleni bolje upoznaju među sobom i sa top menadžmentom i na taj način uvećavaju želju za uspešnošću brenda njihove kompanije.

 


 
Često zaposleni (a ponekad i rukovodstvo) nisu svesni kroz koje sve oblike komuniciraju svoj identitet. Način na koji će se neko javiti na telefon, kako će pozdraviti gosta u firmi, da li nosi uniformu ili zaštitna sredstva, ukoliko to radno mesto zahteva, takođe predstavljaju vid komunikacije. Osmeh i ljubaznostu zaposlenih McDonaldsa ili, na primer, Banke Intesa odaju utisak da rukovodstvo tih kuća brine o svojim zaposlenima i da svi zajedno grade jedan pozitivan identitet. Arhitektura eksterijera i enterijera objekata neke firme takođe komunicira tj. šalje neku poruku korisnicima proizvoda ili usluga. Nakon podrobne analize korporativnog identiteta može se preći na analizu korporativnog imidža, tj. na utvrđivanje koliko različite javnosti prihvataju i shvataju određeni identitet.


Zaposleni za Nike, po kodeksu kompanije NE SMEJU na posao da dolaze sa kravatama.
Kreiranje jednog iskustva koje klijenti stiču jasno definisanim vrednostima koje zaposleni prenose kroz način komunikacije sa klijentima, top menadžmentom i među sobom, kako su dizajnirane njihove uniforme, enterijeri i eksterijer, kako je sproveden standard o elementima vizuelnog identiteta se naziva brand engagement. Svaki brend treba da ima jasno izdefinisane vrednosti u koje će zaposleni biti upucejni. Brend koji je okrenut biznismenima će biti mnogo formalniji i vizuelno i verbalno, nego brend koji se obraća npr. tinejdž skejterskoj populaciji. Zaposleni u ovakvom brendu neće nositi kravate i odela, niti će persirati jedni drugima. Uz to, koristiće neki moderan urbani žargon i mnogo direktnije  vizuelne i verbalne poruke.
Osim uniformi i dress code-a, jako je bitno formirati jedno stimulishucje okruženje. Kancelarija Google-a u Cirihu jača svoj tim kroz niz kreativnih i relaksirajućih rešenja uređenja poslovnog prostora. Na primeru ovog jako uspeshnog brenda vidimo kako možemo podstaći kreativnost kod zaposlenih, a ne umanjivati produktivnost. 


   

Kreativno okruzenje kao podsticaj zaposlenima

Zaposleni koji su zadovoljni svojim radnim mestom, stepenom angažovanja i nagrađivanja rado ističu ulogu svoje kompanije u društvu, čine najbolju osnovu za čvrst korporativni identitet. Da bi određeni identitet imao svoju primenu u praksi veoma je značajno proceniti koliko je efikasno rukovodstvo organizacije iskomuniciralo taj identitet do svih zaposlenih. Analizom svih štampanih i elektronskih komunikacionih materijala (izveštaji poslovnih jedinica, godišnji izveštaj kompanije, reklamni prospekti, oglasi u medijima i sl) ekspert za korporativni identitet i imidž može doći do podataka koliko jasno je svaki organizacioni deo shvatio zajedničke vrednosti na kojima insistira rukovodstvo. Da li svi promotivni materijali na jednoznačan način prezentuju vrednosti kompanije? Da li svi organizacioni delovi jednoznačno koriste ime kompanije? Ako smo dosledni u svim navedenim zahtevima, sigurno ćemo razviti jedan sistem vrednosti koji će poštovati naši zaposleni, koji će vrednosti svesno i nesvesno prenositi i na klijente.

Dodaj komentar Sviđa mi se - (0) Ne sviđa mi se - (0)    

  • Brand engagement 1
  • Brand engagement 2
  • Brand engagement 3