Filmski storyboard

Filmovi imaju svoj stroyboard. To je strip sa sekvencama scena koje pomažu reditelju da zamisli scene i uvidi probleme koji se javljaju za vreme snimanja. Filmski storyboardovi često sadrže strelice koje sugerišu klretanje. Filmski storyboard pomaže i kamermanu da vidi kako treba da se kreće kamera. Najpoznatiji program za kreiranje filmskih storyboardova jeste FrameForge 3D Studio.


Animatic

Animirani storyboard ili animatics predstavlja radnu verziju programa koja je prilagođena tako da nije zakomplikovano programiranje, a da jasno pokazuje sve performanse. On je možda najbolji način provere softvera za različite medije. Takođe njime jasno možemo izazvati reakcije kod korisnika i time videti kako će se naš proizvod plasirati.

Animatic se koristi i pri kreiranju igrica i specijalnih efekata. Animatic omogućava animatorima da vide sekvence i na njima baziraju scenario. Animatici umanjuju broj "škart" scena, a animacija je veoma skup posao, tako da nam animatic značajno rasterećuje budžet.

Osnovna prednost animiranog storyboarda je mogućnost da se eksperimentiše sa promenama u toku priče. U ovome nam pomažu opcije tzv. flashback-ova. Flashback omogućava logično i hronološko postavljanje stvari u isto vreme.

Za savremene animirane storyboardove se uzima površina ekrana od 14 inči, jer smo na taj način sigurni da će animacija biti viđena u potpunosti pri svakoj rezoluciji.

Dodaj komentar Sviđa mi se - (0) Ne sviđa mi se - (0)    

  • Filmski storyboard i animatics 1
  • Filmski storyboard i animatics 2
  • Filmski storyboard i animatics 3