Nakon ovog modula, bićete u mogućnosti da:

 • koristite i konfigurišete Windows Sidebar,
 • koristite i konfigurišete Windows Mail,
 • koristite i konfigurišete Windows Meeting Space,
 • koristite i konfigurišete Windows Calendar,
 • koristite i konfigurišete Windows Fax and Scan.


Windows Vista uključuje brojne produktivne aplikacije koje sadrže korisne karakteristike koje pomažu u komunikaciji, kolaboraciji i upravljanju poslovnim i ličnim informacijama. Iako mnoge velike organizacije koriste komplete aplikacija kao što je Microsoft Office 2007 kao primernu produktivnu alatku, veoma je važno znati koje funkcionalnosti pružaju ugrađene alatke, i na koji način možete da ih konfigurišete i podržite kako bi odrađivale zadatke koje druge aplikacije ne podržavaju.


Nakon kompletne lekcije bićete u mogućnosti da konfigurišete Windows Sidebar kao i:

 • da opišete Windows Sidebar,
 • da opišete gedžete (Gadgets) u Windows Sidebar-u,
 • da koristite Windows Sidebar konfiguracione opcije.


Korisnici danas često moraju da koriste velike količine informacija iz raznih izvora. Često, korisnici moraju da budu u mogućnosti da brzo pronađu relevantne informacije i da drže putanje događaja i ključne podatke tako da mogu brzo da ih pronađu u slučaju da im ponovo zatrebaju. Windows Sidebar je komponenta Windows Vista operativnog sistema koji pruža centralni, prilagodljivi vizuelni interfejs za važne informacije kojima korisnik često pristupa i koje mora da pronađe na brz i jednostavan način.

Ova lekcija opisuje kako se gledaju i koriste Windows Sidebar gedžeti i na koji način možemo da konfigurišemo Windows Sidebar.

  

Windows Sidebar

Windows Sidebar je vertikalni bar koji se pojavljuje na desnoj strani našeg ekrana. Windows Sidebar drži programe koji se nazivaju gedžeti. Gedžeti pružaju lak pristup najćešće korišćenim alatkama i nude brzo i jednostavno pristupanje informacijama. Možemo da konfigurišemo Sidebar sa karakteristikama koje su nama potrebne, na primer, možemo da dodamo kalkulator gedžet za brze kalkulacije ili CPU monitor gedžet da bismo mogli da vidimo kako nova aplikacija utiče na performansu procesora.

 

 

 

Prilagođavanje Windows Sidebar-a

Možemo da prilagodimo Sidebar (bočna traka) na dosta različitih načina. Sidebar konfiguracione opcije nam omogućavaju da osiguramo da se Sidebar pojavljuje kada se startuje Windows Vista, da se prikazuje na vrhu svih drugih prozora ili da bude sakriven. Možemo da smestimo Sidebar na levoj ili na desnoj strani ekrana i, u višemonitorskom okruženju, možemo da odredimo na kojem će se monitoru prikazivati Sidebar. Takođe, možemo da dodamo ili uklonimo gedžete u zavisnosti od naših potreba i zahteva. Ako preferiramo da radimo preko desktopa, možemo da uklonimo gedžete iz Sidebar-a i da ih smestimo na desktop. U slučaju da uklonimo sve svoje gedžete, možemo da izaberemo da sakrijemo Sidebar.

  

Gedžeti na Windows Sidebar-u

Gedžeti su mali programi sa širokim spektrom mogućih korisnosti. Gedžet može da se konektuje u veb servise da bi sakupio nova ažuriranja, mape saobraćaja (Traffic Maps), informacije o vremenskoh prognozi, internet radio strimove ili Slide Show-ove onlajn foto albuma. Drugi gedžeti mogu da se integrišu sa našim aplikacijama da bi modernizovali našu interakciju sa aplikacijama. Na primer, kalkulator gedžet nudi lak i brz način za korišćenje Windows Calculator-a.

 

Prilagođavanje gedžeta

Inicijalno Sidebar sadrži tri gedžeta: Sat, Slide Show i Feed Viewer. Windows Vista dolazi sa setom korisnih gedžeta koje možemo da dodamo na Sidebar, kao što su CPU Meter, Currency Conventer i Contacts. Svaki gedžet može da se smesti na Sidebar, i nakon toga može da se pomeri na desktop permanetno ili samo trenutno. Takođe, možemo da dodamo sat za svaku vremensku zonu u kojoj članovi našeg tima rade.

Mnogo gedžeta poseduje svoje opcije za prilagođavanje (Customization Options). Na primer, Slide Show gedžet može da se konfiguriše da koristi specifične foldere kao izvor za slike, može da se konfiguriše da prikazuje slike za specifičnu količinu vremena.

Dodaj komentar Sviđa mi se - (0) Ne sviđa mi se - (0)    

 • Konfiguracija - Windows Sidebar-a 1
 • Konfiguracija - Windows Sidebar-a 2
 • Konfiguracija - Windows Sidebar-a 3