Administratori koji dobro znaju šta predstavlja DHCP scope i kako DHCP scope radi, mogu bez problema i na pravi način da konfigurišu DHCP scope na mreži.


Šta je DHCP Scope?

DHCP Scope je opseg validnih IP adresa koje su dozvoljene za iznajmljivanje ili dodeljivanje klijentskim kompjuterima na određenoj podmreži. Administratori konfigurišu Scope na DHCP serveru da bi odredili grupu IP adresa koje DHCP server može da dodeljuje DHCP klijentima na mreži.

Scopes određuje koje IP adrese se dodeljuju klijentima. Administrator mora da definiše i aktivira Scope pre nego što DHCP klijenti počnu da koriste DHCP server za dinamičke TCP-IP konfiguracije.  Možemo da konfigurišemo Scope-ova onoliko koliko nam treba  na DHCP serveru za naše mrežno okruženje.

Scope poseduje sledeći Properties:
 • Network ID – Mrežni ID za opseg IP adresa
 • Subnet Mask -  Masku podmreže za mrežni ID
 • Network IP address range – Opseg IP adresa koje su dozvoljene za klijente
 • Lease duration – Vremenski period u kojem DHCP server drži iznajmljene IP adrese za klijente  pre uklanjanja Lease (iznamljenih IP adresa).
 • Router – DHCP opcija koja dozvoljava DHCP klijentima da pristupe udaljenim mrežama.
 • Scope Name – Alfanumerički identifikator za administratorske svrhe.
 • Exclusion range – opseg IP adresa u scopu koje su isključene od iznamljivanja.

Svaka podmreža može imati jedan DHCP scope koji poseduje jedan kontinuirani opseg IP adresa. Specifične IP adrese ili grupe adresa mogu biti isključene iz opsega koji je definisan u DHCP Scopu. Normalno, samo jedan scope može da se dodeli na jednoj podmreži. U slučaju da je potrebno više od jednog scopa za jednu podmrežu, prvo je potrebno da kreiramo scope i zatim je potrebno da ga iskombinujemo u Superscope.

Da bi kreirali toleranciju na greške (Fault Tolerance), više od jednog DHCP servera moramo da se konfigurišemo da nude iznamljivanje IP adresa za određenu podmrežu. Scope je konfigurisan na svakom DHCP serveru za specifičnu podmrežu. Veoma je važno u ovoj konfiguraciji da osiguramo da je skup adresa (address pool) podeljen između dva scopa. IP adrese koje planiramo da iznajmljujemo nikad ne smeju da se pojavljuju u više od jednog scopa, jer u slučaju da to ne konfigurišemo kako treba može da se dogodi da različiti DHCP serveri pokušaju da iznajme istu IP adresu.


 
Primer

Ako imamo dve fizičke podmreže, moramo da kreiramo dva odvojena scopa za te dve odvojene podmreže na jednom DHCP serveru. Potrebno je da kreiramo odvojene scopove iz razloga što dve različite podmreže imaju različite IP addressing šeme i potrebne su različite opcije.

Sledeća tabelica nudi primer scope propertiesa i iznosa za jednu od ovih podmreža. Solucija za podmreže uključuje fizičku mrežu koja poseduje 12 laboratorijskih kompjutera. Kompjuteri u laboratoriji će biti ponovo izgrađeni svaka 2 dana:

Kako se konfiguriše DHCP Scope

Nakon dodavanja DHCP serverske uloge na mreži (DHCP Server role), sledeći zadatak je konfiguracija DHCP scope-a. Možemo da konfigurišemo DHCP scope u procesu dodavanja DHCP serverske uloge, ili kasnije nakon dodavanja uloge DHCP servera.
 1. Otvorimo DHCP konzolu.
 2. U konzolinom drvetu, kliknemo na odgovarajući DHCP server.
 3. Na Action meniju, kliknemo na New Scope.
 4. U New Scope čarobnjaku, kliknemo na Next
 5. Na Scope Name stranici, konfigurišemo Name and Description.
 6. Na IP address range stranici, konfigurišemo Start IP address, End IP address, i Subnet Masku.
 7. Na Add Exclusions stranici, konfigurišemo Start IP address, End IP address želimo da sprečimo određene IP adrese od dodeljivanja klijentima. Ako je potrebno konfigurisati samo jednu IP adresu upišemo je u Start IP address.
 8. Na Lease Duration stranici konfigurišemo Days, Hours i Minutes
 9. Na Configure DHCP Options stranici, selektujemo No, I will configure these option later.
 10. Na Completing the New Scope Wizard stranici, kliknemo na Finish

Dodaj komentar Sviđa mi se - (0) Ne sviđa mi se - (0)    

 • Konfiguracija DHCP Scope-a 1
 • Konfiguracija DHCP Scope-a 2
 • Konfiguracija DHCP Scope-a 3