U ovom modulu naučićete da:

 • Konfigurišete Microsoft Windows Aero
 • Konfigurišete Accessibility karakteristike Windows Vista operativnog sistema
 • Konfigurišete Windows Vista Parental Control

Kada startujemo više aplikacija i kada koristimo mnogo fajlova i dokumenata, može biti dosta komplikovano fokusirati se na jedan zadatak. Ovo može biti dodatno iskomplikovano ako ne možemo lako da primetimo ili čujemo obaveštenja, ili ako ne možemo da koristimo standardne ulazne uređaje kao što su tastatura i miš. Iako, mi kontrolišemo kompjuter, neograničen pristup internetu i posećivanje neodgovarajućeg materijala može potencijalno da naruši sigurnost. U ovom modulu, naućićete kako da iskoristite three post-instalation tools i da konfigurišete izgled, sigurnost i dostupnost u Windows Visti. 

U ovom modulu upoznaćete se i sa Aero Experience-om, koji olakšava korišćenje višestrukih aplikacija i pomaže u pronalaženju dokumenata i informacija. Takođe predstavićemo vam nove alatke koje se nalaze u Windows Visti. Ove alatke nam mogu pomoći da sprečimo neautorizovani pristup na naš kompjuter i mogu da nam ponude lako razumljive izveštaje koji nam pomažu da sami rešimo moguće probleme.

Nakon ove lekcije naučićete da:

 • Opišete okruženje Windows Area
 • Opišete zahteve za Windows Aero okruženje
 • Konfigurišete Windows Aero okruženje

Windows Vista nudi dva korisnička interfejsa: Basic experience, Aero experience. Oba korisnička interfejsa nude sličnu navigaciju koja nam pomaže da pronađemo  i organizujemo aplikacije i fajlove, ali Windows Aero ide dalje tako što isporučuje istinski desktop nove generacije. Sa Windows Aerom je sada lakše raditi sa više aplikacija, sa efektima kao što su transparentnost, novi task bar i Windows Flip 3D, mnogo je jednostavnije lociranje i zamena drugih aktivnih zadataka.
Basic korisnički interfejs koriste kompjutere na kojima je instalaran Windows Vista Home Basic i na kompjuterima koji ne mogu da podrže Windows Aero.

Šta je Windows Aero okruženje?

 

Ono što ćete prvo primetiti pri korišćenju Windows Aera je poluprovidan efekat Aero stakla (Translucent effect of Aero glass), koji prikazuje dinamičke refleksije i glatke animacije  (smooth animations). Stakleni poluprovidni prozori kreiraju okruženje koje nam pomaže da se fokusiramo na sadržaj a ne na interfejs koji nas okružuje.

Iza nove grafike i vizualnog ugođaja, Windows Aero Desktop experience uključuje gladak rad sa prozorima, povećanu grafičku stabilnost i vizuelne efekte bez grešaka. Sve ovo nam daje prost, ugodan i visoko kvalitetan doživljaj (experience).

Windows Aero je dozvoljen samo na Home Premium, Business, Enterprise i na Ultimate verzijama Windows Viste.

Windows Vista specijalista, mora da bude u mogućnosti da opiše prednosti i konfiguracione opcije za Windows Aero.

Aero glass

Windows Aero karakteriše prozore tako da su oni zaista poluprovidni. Ovi stakleni efekti omogućavaju nam da se fokusiramo na sadržaj prozora, i nudi nam bolji sadržaj elemenata koji okružuju naš desktop. Možemo da promenimo izgled i dobijemo tačno ono što želimo, menjanjem:

 • Boje prozora
 • Zasićenost boja (saturation of the screen colors)
 • Nivo transparentnosti

Pouzdanost (reliability)

Kada koristimo Windows Aero, otvoreni prozori se kližu kroz sliku kada ih pomeramo ili smanjujemo. Nećemo više videti (redraw) nove crteže i probleme sa efektima koji se povremeno pojavljuju na kompjuterima, specijalno na prozorima koji prikazuju dinamičke sadržaje kao što su Video materijali. Aero Experience takođe smanjuje sistemske greške koje se odnose na Graphics-Driver-related-system i neočekivano zaustavljanje.

Zahtevi za Windows Aero okruženje

Windows Vista je prvi Windows operativni sistem koji poseduje user experience koji može da varira u odnosu na hardverske mogućnosti kompjutera na kojem je instaliran. Svi kompjuteri koji ispunjavaju minimalne hardverske zahteve će videti Windows Vista Basic korisnički interfejs.

Windows Vista specijalista, mora da bude upoznat sa minimumom zahteva koji su neophodni da bi kompjuter mogao da podrži Windows Aero.

Microsoft DirectX 9 Glass grafički adapter

Da bi dostigli povećani desktop doživljaj (experience), novi Display drajver model Windows Vista Display Driver Model (WDDM) je dizajniran i poseduje napredne funkcionalnosti, stabilnost i pouzdanost. WDDM omogućava Windows Visti da isporuči visok nivo performansi i kvaliteta i novi desktop doživljaj.

Na primer, doživljaj gledanja Windows Viste na hardveru sa mogućnostima koje su ekvivalentne sa high-end Microsoft DirectX 9-compilant grafičkim čipom biće mnogo bogatiji od Windows Viste koja se gleda na Baseline Legacy Grafičkom hardveru. WDDM predstavlja novi nivo grafičke stabilnosti, i prilično smanjuje jedan on najvećih izvora problema sa Windowsom: Graphics-driver-related slomova. Takođe poboljšava performanse grafike kada startujemo višestruke Graphic-related aplikacije.

Da bi prikazali Windows Aero doživljaj (experience), grafička kartica na kompjuteru mora da podržava:

 • DirectX 9 (sa Pixel Shader 2.0)
 • Širinu boja od 32 bita po pikselu (bpp)
 • WDDM

Grafička memorija

Propustnost grafičke memorije za Windows Aero mora da bude najmanje 1.800 MB/s u sledećoj rezoluciji:

 • Desktop kompjuter: 1310720 piksela (1280x1024)
 • Mobilne kompjutere: Native resolution or Built-in display

 

Dodaj komentar Sviđa mi se - (1) Ne sviđa mi se - (0)    

 • Konfiguracija Windows Aero Experience 1
 • Konfiguracija Windows Aero Experience 2
 • Konfiguracija Windows Aero Experience 3