Nakon kompletne lekcije, bićete u mogućnosti da konfigurišete Windows Update. Da bi mogli da konfigurišete Windows Update potrebno je da znate:

 • Da opišete šta je to Windows Update i kako radi
 • Da opišete opcije koje se mogu konfigurisati vezano za Windows Update
 • Koristiti Windows Update Configuration option (konfiguracione opcije)

Da bi bili stabilni i sigurni, Windows kompjuteri moraju regularno da se ažuriraju (update) sa najnovijim sigurnosnim zakrpama i popravkama. Windows Update nam omogućava automatsko download-ovanje i instalaciju važnih i preporučenih zakrpa, i to je velika prednost jer administrator ne mora ručno da se povezuje na Microsoft-ov sajt i skida sam sve potrebne zakrpe.

U ovoj lekciji naučićete da opišete Windows Update i njegove konfiguracione opcije koje korisnici mogu sami da koriste.

 

Šta je Windows Update?

Windows Update je servis koji drži kompjuter ažuriranim i sigurnim tako što skida zakrpe i update-ove sa interneta i instalira ih na kompjutere. Možemo da konfigurišemo Windows Update da radi automatski tako što automatski download-uje i instalira update-ove za nas, ili možemo da izaberemo opciju da ručno instaliramo update-ove i zakrpe.

Većina korisnika razume i shvata da je potrebno da koriste windows Update postavke i opcije, ali nisu u stanju da objasne zašto. Od Windows Vista specijaliste, očekuje se da zna da objasni korisnicima svrhu korišćenja Windows Update-a i zašto je on toliko bitan i isto tako specijalista mora da zna kako da objasni korisnicima kako se koristi Windows Update settings za konfigurisanje sigurnosti na kompjuterima.

Automatic Updates

Microsoft preporučuje da kompjuteri na kojima je instalirana Windows Vista budu konfigurisani da download-uju i instaliraju update automatski, osiguravajući da kompjuter bude ažuriran i siguran sa poslednjim mogućim update-ovima i zakrpama.

Karakteristika Automatic Updates koja je deo Windows Update-a download-uje i instalira sledeće:

 • Važne update-ove u koje spadaju sigurnosni update-ovi i kritični update-ovi za performanse.
 • Preporučeni update-ovi koji pomažu popravljanje i prevenciju problema.

Možemo da startujemo Automatic Updates u toku Setup-a Windows Viste, ili isto tako možemo da ga konfigurišemo da radi u određeno vreme.

Windows Update download-uje update-ove i zakrpe za naš kompjuter u pozadini dok je kompjuter online (povezan na internet). U slučaju da je internet konekcija prekinuta pre nego što je Windows Update download-ovao ceo update, download proces se prekida i biće nastavljen nakon uspostavljanja konekcije sa internetom.

Instalacija update-a se odrađuje automatski u pozadini, ali kad će se ona pokrenuti zavisi od opcija koje smo konfigurisali. Većina update-ova će se dogoditi bez znanja korisnika, sa sledećim izuzecima:

 • Ako update zahteva restartovanje kompletne instalacije, možemo da je zakažemo u određeno vreme.
 • Kada se softverski update postavlja za fajl koji se trenutno koristi, Windows Vista snima podatke aplikacije, zatvara aplikaciju, ažurira fajl, i nakon toga restartuje aplikaciju. Korisnik će možda biti pitan da prihvati End User License Agreement (EULA) nakon restarta aplikacije.

  

Opcije za Windows update

Windows Vista nudi fleksibilne opcije da bi nam omogućio da možemo da kontrolišemo instalaciju update-ova. Ažuriranje može da se konfiguriše da radi u pozadini ili da se zakaže u određeno vreme. Windows Vista specijalista, treba da koristi ove informacije da bi uspešno mogao da konfiguriše skidanje i instalaciju update-ova na najbolji mogući način za korisnike i njihove kompjutere.

 Windows Update Preference Options

Možemo da konfigurišemo kako će Windows Update downlod-ovati i instalirati update-ove. Preporučena opcija je Install Updates Automatically. Ako isključimo kompjuter pre zakazanog vremena kad treba da se odradi update-ovanje sistema, možemo da instaliramo update kao deo Shutdown procesa. Ako je naš kompjuter u hibernaciji i Standby modu i ako je uključen u struju, Windows će aktivirati kompjuter u zakazano vreme i instaliraće update.

Kao alternativu, možemo da konfigurišemo Windows Update da downloaduje update i instalira ih kada mi želimo. Ova opcija nam omogućava da selektujemo koji od download-ovanih update-ova ćemo da instaliramo. Svi update-ovi koje nismo izabrali i koje nismo instalirali su sakriveni (hidden), tako da se neće dešavati da nas Windows ponovo pita da li želimo da instaliramo update. Sakriveni (hidden) update-ovima možemo da pristupimo koristeći restore Hidden Updates opciju.

Na kraju, možemo da konfigurišemo Windows Update da nas obaveštava kad primeti nove update-ove na Microsoft-ovom sajtu ali da mi budemo ti koji trebaju da izaberu kad će se update-ovi download-ovati i instalirati. Ova opcija nam takođe omogućava da sakrijemo update-ove koje ne želimo da instaliramo.

Windows Update Control Panel

Windows Update Control Panel nam omogućava da upravljamo update-ovima na nakoliko načina. Možemo da startujemo skeniranje u potrazi za najnovijim update-ovima, možemo da pregledamo detalje o svakom update-u, restauriramo skrivene update-ove, i pristupimo istoriji update-ova (update history). Takođe, možemo da pristupimo Windows Update Preference opcijama koristeći Change Settings opciju u Windows Update Control Panelu.

Windows Vista Ultimate verzija uključuje Windows Ultimate Extras. To su programi, servisi, i premium sadržaj za Windows Vista Ultimate. Windows Update nas obaveštava kada se pojave novi update-ovi na netu.

  

Vodič za konfiguraciju Windows Update-a

Da bi ostali stabilni i dostupni, Windows Vista kompjuteri moraju da budu ažurirani (up-to-date) sa najnovijim update-ovima i sigurnosnim zakrpama.

Kada konfigurišete Windows Update, obavezno koristite sledeći vodič:

 • Koristite preporučenu postavku da bi automatski downlodovali i instalirali update-ove. Windows Vista specijalista, mora da bude u mogućnosti da objasni svojim korisnicima zašto je potrebno koristiti preporučenu postavku (recommended setting). Preporučujuća postavka se naziva Download and Install updates automatically at 3:00AM every day. Sa ovom postavkom korisnici neće morati da traže potrebne sigurnosne update-ove i neće morati da brinu o update-ovanju kompjutera i sigurnosnih zakrpa.
 • Možemo da koristimo Windows Server Update Services (WSUS) u mrežnom okruženju. WSUS omogućava administratorima da na lakši način upravljaju i izgrade update u celoj organizaciji. WSUS radi tako što download-uje update-ove na interni server na kojem administrator može da testira i odobri (approve) update-ove ostalim kompjuterima u organizaciji.
Dodaj komentar Sviđa mi se - (0) Ne sviđa mi se - (1)    

 • Konfiguracija Windows Update-a 1
 • Konfiguracija Windows Update-a 2
 • Konfiguracija Windows Update-a 3