U Windows Server 2008 kao i u Windows Server 2003 operativnom sistemu, administrator može da omogući Shadow Copies karakteristiku na volumenima koji bi trebali da nadgledaju promene napravljene na deljenim folderima (Shares Folders) preko mreže, davajući korisniku šansu da oporavi fajlove ili foldere.

U ovoj lekciji naučićete:

 • Šta su to Shadow Copies?
 • Upravljanje kopijama senki iz perspektive klijenta
 • Restauracija kopija senki

 

Šta su to kopije senki?

Previous Versions karakteristika u Windows Server 2008 omogućava korisnicima da pristupaju ranijim verzijama fajlova i foldera na mreži. Ovo je veoma korisna karakteristika zbog toga što korisnici mogu:

 • Da oporave fajlove koje su slučajno obrisali
 • Da oporave fajl koji su slučajno prepisali
 • Da uporede verzije fajlove u toku obavljanja posla

 

Kopije senki (Shadow Copies) se:

 • Omogućavaju na volumenima
 • Ne zamenjuju potrebu za regularnim bekapom
 • Dodeljen prostor za smeštanje ograničava verzije

 

Raspoređivanje kopija senki (Shadow Copies Scheduling)

Ako administrator koristi defoltne iznose za omogućavanje kopija senki za šerovane foldere na volumenu, zadatak će biti raspoređen (scheduled) da kreira Shadow Copies u 7:00 A.M. i u podne. Defoltni prostor za smeštanje kopija fajlova će biti na istom volumenu, i njegova veličine će biti ograničena na 10% od ukupne količine slobodnog prostora na volumenu.

Ako odlučimo da želimo da se kopije senki kreiraju malo češće nego što je to podešeno po defoltu, potrebno je proveriti da li imamo dovoljno slobodnog prostora i da ne pravimo kopije senki toliko često da time degradiramo performanse servera.

Slika 50.01  

Upravljanje kopijama senki iz perspektive klijenta

Za ranije verzije Windows operativnog sistema, Previous Versions klijentski softver je morao da se instalira za korisnika da bi mogao da koristi Shadow Copies. Windows 7 operativni sistem poseduje Previous Versions klijenta koji je ugrađen u operativni sistem po defoltu, tako da konfiguracija klijenata više nije potrebna.

Kopije senki iz perspektive klijenta:

 • Windows XP i Windows 2000 klijentski kompjuteri moraju imati instaliran Previous Versions Client
 • Klijenti moraju da koriste Share Path ka objektu da bi se prikazao Previous Versions Tab
 • Shadow Copies ne menjaju potrebu za regularnim bekapom podataka.

 

Restauriranje kopija senki

Nakon omogućavanja kopija senki šerovanih foldera i nakon startovanja kreiranja kopija senki, administrator može da koristi Previous Versions karakteristiku za oporavak ranijih verzija fajlova i foldera, ili može da oporavi fajlove i foldere kojima je promenjeno ime ili koji su obrisani.

Ako...

Onda...

No previous Versions

Fajl nije modifikovan nakon poslednjeg snimanja

Restauracija foldera

Trenutna, tačna verzija je obrisana

Restauracija fajla

Dozvole za fajl nisu promenjene

Properties dijalog boks ne uključuje Previous Versions karticu

Kopije senki možda nisu omogućene

Kopiranje fajla

Dozvole za fajl su postavljene na Default


Tabela 50.01 

 Slika 50.02

Kopije senki u Windows Server 2003

U Windows Server 2003 operativnom sistemu, možemo da iskoristimo kopije senki šerovanih foldera kao alatku za oporavak podataka. Možemo da iskoristimo kopije senki da vidimo i oporavimo fajlove i foldere u stanje u kojem su bili pre greške.

Šta su to kopije senki?

Shadow Copy karakteristika u Windows Server 2003 familiji nam daje READ-ONLY kopije šerovanih foldera, tako da, možemo da vidimo sadržaj mrežnih foldera kakav je bio u prošlom vremenu. Da bi videli kopije senki šerovanih foldera, moramo da instaliramo klijentski softver na klijentskim kompjuterima.

Možemo da iskoristimo kopije senki u sledeća tri scenarija:

 • Oporavimo fajlove koji su slučajno obrisani
  U slučaju da korisnik slučajno obriše fajl na kojem radi i koji mu je potreban da bi mogao da odradi posao za koji je plaćen, korisnik može da otvori raniju verziju (Previous Version) fajla i iskopira je na bezbednu lokaciju.
 • Oporavimo fajlove kojima je promenjen sadržaj
  Kopije senki šerovanih foldera mogu da budu veoma korisne u okruženjima gde se novi fajlovi kreiraju tako što otvorimo postojeći fajl, napravimo modifikacije u fajlu i onda ga snimimo sa novim imenom. Na primer, može se desiti da slučajno korisnik otvori fajl u kome se nalaze finansijski izveštaji, odradi modifikaciju fajla i nakon modifikacije slučano zaboravi da snimi fajl sa drugim imenom. Dakle snimio je fajl sa istim imenom i samim tim napravio problem jer je obrisao originalni fajl. Možemo da iskoristimo kopije senki šerovanih foldera da odradimo restauraciju stare verzije fajla.
 • Omogućimo proveru verzije dok radimo na dokumentu
  Možemo da koristimo kopiju senki šerovanih foldera u toku normalne dnevne aktivnosti da bi proverili razliku između dve verzije fajla.
  Sledeće karakteristike se odnose na kopiju senki:
 • Konfiguracija kopije senki nije zamena za kreiranje regularnih bekapova.
 • Kopije senki su Read-Only. Dakle, ne možemo da editujemo sadržaj kopije senki
 • Kopije senki se omogućavaju na volumenima. Ne možemo da omogućimo kopiju senki na šerovanom resursu.
 • Nakon što smo omogućili kopije senki na volumenu, kopije senki su omogućene na svim šerovanim folderima koji se nalaze na tom volumenu.Minimalna količina prostora na disku za kopije senki je 100 MB. Defoltna maksimalna veličina je 10% volumena, ali možemo da promenimo maksimalnu veličinu uvek. Kada je potrošen sav limit za smeštanje kopije senki, najstarije verzije se brišu i ne mogu se više vratiti i restaurirati.
Kada razmišljamo o tome koliko prostora na disku da dodelimo kopije senki, moramo imati na umu veličinu fajlova koji treba da budu iskopirani, kao i broj puta koliko će kopija senki biti iskopirana na disku.

Takođe možemo da smestimo kopije senki na drugi volumen. Ali, promena volumena na koji smeštamo kopije senki briše kopije senki. Da bi izbegli ovaj problem, moramo da proverimo da je volumen koji smo odredili u početku dovoljno velik da može da hendluje potrebe organizacije.

Dodaj komentar Sviđa mi se - (0) Ne sviđa mi se - (0)    

 • Konfiguracija kopija senki (Shadow Copies) 1
 • Konfiguracija kopija senki (Shadow Copies) 2
 • Konfiguracija kopija senki (Shadow Copies) 3
 • Konfiguracija kopija senki (Shadow Copies) 4