Nemačka pedesetih se vraća u eru Bauhausa i Stejla. U to vreme u Nemačkoj dizajn zauzima veoma visoko mesto i pri Minstarstvu za ekonomiju se otvara Dizajnerski savet.


Grupe dizajnera primaju američki aerodiamični uticaj. Deo njih se vraća organskim i baroknim formama, a deo prelazi na konstruktivističku filozofiju. Ova grupa dizajnera je okrenuta ideji "dobre forme". Dobra forma je predstavljala estetsku jednostavnost, slično konstruktivizmu bauhausa i de stejla.  Ovaj prost i čist stil koristila je pre svih, kompanija Braun, proizvođač električnih uređaja. Braunov dizajn je prepoznatljiv, mekih linija, beo i čist, a stil preuzimaju i AEG, Siemens, Krups. Braun je dobio i priznanje na Milanskom trijelnalu 1957. i 1960. za svoj dizajn.
 


AEG toster i Braun radio


Itaijanski Bel dizajn je zasnovan na istim konstruktvističkim načelima dobre forme. Bel dizajn je okrenut proizvodnji. Kreiraju se upotrebni predmeti, a neki od njih sami po sebi postaju simboli, ličnosti. Poznati dizajneri rade za Fiat i Olivetti. Kreirana je portabl pisaća mašina, a italijanski dizajn postaje nadaleko čuven. Svoju poziciiu u dizajnerskom svetu, Italija potvrđuje i izložbom "Italija, novi pejzaž domaćinstva". Italijanski dizajneri koriste nove sintetičke plastične i penaste materijale, koji obezbeđuju dugotrajnost proizvoda i jednostavnu obradu. Od plastike se po prvi put proizvode i escajg, delovi za kola, posuđe, a vodeći proizvođač je kompanija Kartel. 
  

Reklame za Fiat i Olivetti

Veliki uspeh u industrijskom dizajnu dostigao je i skandinavski nameštaj. Moderni izgled i ekonomičnost nameštaja na svet donose mnogobrojna rešenja stolica, koja poštuje i današnji dizajn. Poznata je još i lampa Pola Heningsa, kreirana od čiste i jednostavne strukture koja proizvodi izrazito prijatno svetlo.


Švajcarski internacionalni stil je takođe zasnovan na načelima novog funkcionalizma. Ovaj stil leži na korišćenju tipografskih elemenata, postavljenim u matematički rešene tabele. Švajcarski stil je počeo da koristi crno-belu fotografiju, umesto ilustracije u boji. Kompozicije su čiste i proste, harmonične.


Švajcarski plakati

Dodaj komentar Sviđa mi se - (0) Ne sviđa mi se - (0)    

  • Novi funkcionalizam 1
  • Novi funkcionalizam 2
  • Novi funkcionalizam 3