Osamdesete godine zrače jarkim bojama i svetlosnim efektima. Osamdesete razbijaju dotadašnju ideju o značenju dizajna. Novi ideali se nalaze između umetničkog i tehničkog, zanata i dizajna. Nova estetska načela karakterišu osamdesete divljim, a rešenja postaju sve provokativnija. Osamdesetih dizajn postaje deo biznisa i džet seta. Dizajn postaje čitav kulturni događaj. Kompanije potpisuju svoje proizvode dizajnerskim imenima, a dizajneri stvaraju čitav imidž kompanija.


Osamdesete prate i internacionalni stil i proizvode novi stil novog talasa. Ovaj stil je okrenut kompjuterskoj eri, koja donosi mnoge zračeće boje i zvuke primenjene u dizajnu.


Dizajn osamdesetih postaje i socijalno svestan. Tibor Kalman je jedan od angažovanih dizajnera koji povezuje dobar dizajn sa socijalnom odgovornošću. Ipak njegova najprepoznatljivija dela su radovi za Benetonov "Colors" magazin.
       


Angažovani dizajn osamdesetih


DEVEDESETE


Devedesete godine XX veka se odlikuju jakim kontrastima, posebno na našim prostorima. Dizajneri imaju želju da iskažu svoj revolt kroz mnoštva mutnih boja i često morbidne poruke. Devedesete godine su prekretnica iz elektrotehničog u informatičko društvo. Dizajneri se gube u ovoj eri predinformatičkog društva i česta su veoma nespretna rešenja.


Masovna potrošnja i masovna proizvodnja utrkuju se najviše u primetljivosti proizvoda. Koriste se različiti načini da se istaknu proizvodi, a jedan od najboljih načina za iskazivanje jeste kroz ambalažu. Ambalaža je možda najrazvijeniji medijum kroz koji se izražavaju ne tako spretne dizajnerske ideje.


Masovna proizvodnja i trka utiču na ukus potrošača i kreiraju istančaniji ukus za robu. Švedska kompanija Ikea kreira nameštaj po uzoru na skandinavski dizajn, prostih i pravilnih oblika i neutralnih boja. Ikea poštuje ukus i džep klijenata i proizvodi polu-završen nameštaj sa idejom da ga porodica sklopi, oboji i uklopi na sebi prigodan način. Osim toga, Ikea nudi i gotova rešenja uređenja enterijera koja se sve više koriste kako u skandinavskim zemljama, tako i na drugim krajevima Evrope i sveta.  
  


IKEA prodajni prostor i nameštaj

Hes i Miler su dizajneri devedesetih godina koji rade na projektima za galerije i pozorišta. Ovo su prvi dizajneri koji se odvajaju od poistovećivanja sa umetnicima. Oni su okrenuti komercijalom dizajnu i dizajnu za klijenta.


Sagmajster je jedan od vodećih dizajnera devedesetih godina, ali i današnjice. Njegova dela su veoma radikalna i nisu prijatna svakom posmatraču.
  


Hesov i Milerov radi  Sagmajsterov Sveži dijalog

Ralf Šrajfogel podiže novi inividualni švajcarski stil, kroz koji provlači digitalni eksperiment i posebnu dimenziju plakata, sličnog popartovskim iluzijama.

Dodaj komentar Sviđa mi se - (1) Ne sviđa mi se - (0)    

  • Osamdesete i devedeset 1
  • Osamdesete i devedeset 2
  • Osamdesete i devedeset 3