Smeštanje fajlova (File storage) ili skladištni prostor za smeštanje fajlova je važan prilikom upravljanja Microsoft Windows Server okruženjem. Poseban izazov postoji kada pokušavamo da analiziramo, planiramo i implementiramo Storage solucije. Windows Server 2008 operativni sistem uključuje nekoliko alatki koje mogu da nam pomognu da konfigurišemo i upravljamo Storage tehnologijama. Ovaj modul će vam pomoći da razumete najćešće kapacitete i izazove koji se odnose na upravljanje Storage-om, naučićete Storage tehnologije koje možete da konfigurišete i kojima možete da upravljate da bi rešili probleme koji se odnose na File-storage. Ovaj modul takođe opisuje kako se analizira iskorišćenost (trendovi) i kako se implementiraju solucije da bi se ispunili zahtevi korisnika.

Windows Server 2008 OS Storage Management i File Server Resources Manager su Storage tehnologije koje administrator može da konfiguriše i kojima može da upravlja da bi podržao izazove koji se odnose na kapacitete i upravljanje storage-om u okruženju kompanije.

Nakon kompletne lekcije, bićete u mogućnosti da na solidan način shvatite sa kojim izazovima se susreće administrator i bićete u mogućnosti da opišete kako možete da koristite File Server Resources Manager i Windows Server 2008 OS Storage Management za razrešavanje ove problematike.

U ovoj lekciji naučićete:

 • Najčešći Capacity Management (upravljanje kapacitetom) izazovi
 • Najčešći Storage Management (upravljanje prostorom za skladištenje) izazovi
 • Adresiranje izazova koji se odnose na kapacitet i upravljanje prostorom za skladištenje (Capacity & Storage Management)
 • Šta je File Server Resource Manager?

 

Najčešći Capacity Management (upravljanje kapacitetom) izazovi

Capacity Management je proces planiranja, analiziranja, dimenzionisanja i optimizacija metoda da bi se izašlo u susret povećanim zahtevima za smeštanje i pristupanje podacima. Ako količina podataka koje moramo da smestimo i kojima moramo da pristupamo poraste, biće nam potreban Capacity Management. Praćenje koliko je prostora dostupno, koliko nam je prostora za smeštanje podataka potrebno za buduću ekspanziju, i kako koristimo Environment Storage nam omogućava da ispunimo zahteve koji se odnose na Storage Capacity u našoj organizaciji.

Capacity Management je takođe i pokušaj kontrolisanja pogrešnog korišćenja Storage-a kompanije. Mnogi korisnici pokušavaju da smeste velike lične multimedijalne fajlove, kao što su na primer, mp3 fajlovi ili digitalne fotografije, kao i druge tipove podataka, kao što su Screensaver-i i igrice.

Capacity management izazovi uključuju:

 • Određivanje postojećeg Storage kapaciteta i određivanje trendova iskorišćenosti kroz celu organizaciju.
 • Određivanje da iskorišćenost dejstveno podržava potrebe organizacije
 • Definisanje i implementacija Storage polisa
 • Podešavanje polisa kada kapacitet mora da se poveća (capacity need grow), i kada organizacija mora da se promeni.

 

Najčešći Storage Management (upravljanje prostorom za skladištenje) izazovi

Nakon Capacity Management-a (upravljanja kapacitetom), sledeći izazov je upravljanje tipovima fajlova koji će se smeštati. Mnoge organizacije smeštaju od 60 do 100% svojih radnih podataka, uključujući E-mail poruke, Office dokumente, i line-of-business aplikativne baze podataka (application databases). Neke informacije su kritične (veoma značajne) za funkcionisanje biznisa, dok su druge od manjeg značaja. Kritične informacije često moraju da se održavaju u stanju u kojem će uvek biti dostupne. Neki podaci će možda imati specifične zahteve o zadržavanju (retention requirements) zbog industrijskih ili regulativnih standarda.

Storage Management izazovi uključuju:

 • Mnoge organizacije se susreću sa rastom zahteva za smeštanjem podataka od 60 do 100% godišnje.
 • Kritični podaci za poslovanje preduzeća moraju uvek da budu dostupni.
 • Organizacije moraju da budu saglasne sa poslednjim regulativnim standardima
 • Broj Storage-intesive aplikacija raste na tržištu

 

Adresiranje izazova koji se odnose na kapacitet i upravljanje prostorom za skladištenje (Capacity & Storage Management)

Posao u digitalnom dobu je vezan sa informacije, koje moraju da budu smeštene na određenu lokaciju na mreži. Kao Information Tehnology (IT) professional, ispunjavanje zahteva koji se odnose na smeštanje podataka i informacija u našoj organizaciji postaje konstantan izazov. Da bi adresirali ove izazove, administratori treba da odrade određene administratorske zadatke.

Potrebno je razmotriti sledeće da bi pomogli adresiranju izazova koji se odnose na capacity management i storage management:

 • Analizirati kako se koristi prostor za skladištenje
 • Definisati Storage Resource Management polise
 • Implementirati polise da bi pokušali da smanjimo porast potreba za prostorom za skladištenje.
 • Nabaviti alatke za implementiranje polisa

 

Šta je File Server Resource Manager?

FSRM (File Server Resource Manager) je kopletan skup alatki koje dozvoljavaju administratoru da adresira sledeće upravljačke izazove:

 • Capacity Management: Nadgledanje iskorišćenosti dijagrama (figura) i nivo eksploatacije
 • Policy managenet: Ograničava koji fajlovi mogu da se smeštaju na serveru
 • Quota Management: Ograničava koliko podataka može da se smesti na server
 • Reports (izveštaji): Kreira izveštaje koji se odnose na Storage Capacity Usage (iskorišćenost kapaciteta Storage-a) da bi ispunio regulative koje dozvoljavaju administratorima, sigurnosnim grupama i upravljačkom osoblju mogućnost za odrađivanje pregleda i auditing funkcija.
Dodaj komentar Sviđa mi se - (0) Ne sviđa mi se - (0)    

 • Predstavljanje Windows Server 2008 Storage Management-a 1
 • Predstavljanje Windows Server 2008 Storage Management-a 2
 • Predstavljanje Windows Server 2008 Storage Management-a 3