Kroki u industrijskom dizajnu i arhitekturi ima veoma važnu ulogu tokom razrade ideje. Ovaj vid rada je delimično zapostavljen, razvitkom kompjuterskih programa, specijalizovanih za rad u ovim oblastima. Ipak, dobra prezentacija nekog idejnog rešenja je potpunija ako sadrži rukom rađene skice, pored 3D modela, urađenom u nekom od programa, i tehničke dokumentacije. Ovaj segment prezentacije je bitan zbog ukupnog doživljaja prilikom posmatranja projekta, dok u suprotnom, prezentacija urađena bez skica je možda atraktivnija i realističnija, ali je sterilna i hladna.

Industrijski dizajn i arhitektura su oblasti primenjene umetnosti koje su usko vezane sa tehničkim oblastima, mašinstvom i građevinarstvom. S obzirom na tu činjenicu, crteži moraju da imaju izvesnu dozu preciznosti. U poređenju sa krokijima u likovnoj umetnosti i modnom dizajnu, krokiji u ovim oblastima su "tvrđi" i jasniji. Ove karakteristike su bitne zbog preciznije konstrikcije prilikom realizacije ideje.

 

Specifičnost ovih krokija je upoterba perspektive, zbog toga je veoma bitno poznavati pravila crtanja perspektive. Da bi se se dobilo na atraktivnosti, neretko se susrećemo sa prezentacijama kod kojih je perspektiva prenaglašena. I kod industrijskog dizajna i kod arhitekture cilj je isti, ali se efekti delimično razlikuju. Naravno, neka pravila su ustaljena i u većem broju slučajeva se koriste, ali postoje i izuzetci. Što znači da se ne moramo striktno držati tih pravila.

 

Industrijskom dizajnom je obuhvaćen širok spektar delovanja, od najsitnijih predmeta do automobila, aviona, brodova itd. Skice će delimično varirati od slučaja do slučaja, zavisno od predmeta i namene predmeta. Skicama težimo da što bolje opišemo formu i funkiciju, kao i specifičnosti vezane za neke detalje. Razrada ideje je proces u kome se dolazi do glavnog idejnog rešenja i to iziskuje traganje do tog rešenja. Obično možemo ovaj proces prepoznati kao skup skica u kome se prati taj razvojni put.

 

 


Primena krokija u arhitekturi

Arhitektura se bavi rešavanjem problema životnog prostora, u estetskom i funkcionalnom smislu. S toga, oblast delovanja su raznorazni objekti, enterijer, eksterijer itd. Bitna stvar prilikom rađenja skica u arhitekturi je doživljaj prostornosti. I pored potrebe da crtež bude precizan sa što više podataka, u odnosu na industrijski dizajn arhitektura je slobodnija. To možemo uporediti na sledećim primerima.

Dodaj komentar Sviđa mi se - (1) Ne sviđa mi se - (0)    

  • Primena krokia u industrijskom dizajnu i arhitekturi 1
  • Primena krokia u industrijskom dizajnu i arhitekturi 2