Primena validacije podataka

 

Dodatne performanse baze podataka je neophodnost vođenja računa o kvalitetu smeštenih podataka. Ovo znači da baza podataka primenjuje integritet podataka i validaciju smeštanja sa poštojući poslovna pravila.

 

 

Integritet podataka

 

Integritet podataka se oslanja na koegzistenciju i tačnost podataka. Važan korak u planiranju baze podataka je odlučivanje kako ostvariti ovaj integritet. Možete primeniti tri tipa integriteta podataka u bazi podataka: domena, entiteta i refercijalni integritet.

 

 

Integritet domena

 

Integritet domena specificira set validnih podataka koje možete uneti za kolonu i definisati gde Null vrednosti mogu egzistirati. Možete koristiti integritet domena primenom provere vrednosti i ograničiti tipove podataka, format ili mogući opseg vrednosti koji su prihvatljivi za tu kolonu.

 

 

Integritet entiteta

 

Integritet entiteta zahteva svaku vrstu u tabeli da ima jedinstveni indentifer, poznat kao vrednost primarnog ključa. Odatle primarni ključ može da bude promenjen, ili može vrsta biti obrisana, zavisno od nivoa referencijalnog integriteta koji se zahteva između primarnog ključa u tabeli i spoljnog ključa druge tabele.

 

 

Referencijalni integritet

 

Domenenski i entitetski integriteti su kategorije za integritet podataka u jednoj tabeli. Međutim, mnoge baze podataka sadrže veći broj relacionih tabela sa roditeljem i detetom kao entitetom. Kada su oba entiteta u relaciji mora postojati i morate imati validne veze jedne sa drugima da bi se ovi uslovi ostvarili i zovu se referencijani integritet. Referencijalni integritet je relacija između primarnog ključa (u tabeli roditelja) i spoljnog ključa ( u tabeli dete) i uvek su u stanju održavanja.

Kao rezultat restrikcija, referencijani integritet se nameće tabelama, i važan je za razmatranje šta treba da se uradi kada primarni ključ mora biti promenjen ili obrisan. Ako se vrednost primarnog ključa roditelja promeni ili obriše, instanca entiteta se modifikuje. Posledično svi entiteti dece koji su referencirani od entiteta roditelja moraju biti odgovarajuće modifikovani.

 

 

Validacija podataka

 

Važno je imati i validaciju podataka. Domenski, entitetski i referencijalni integritet osiguravaju postojanje podataka gde su neophodni i entiteti slede osnovni set pravila za njihovo postojanje. Da bi ste osigurali da su podaci korektni preko provere koriste se sledeće metode:

1.       Provere opsega

2.       Provere formata podataka

3.       Provere tipova podataka

 

Tehnike za primenu validacije podataka

 

Validaciju podataka možete raditi na dva načina:

1.       Proverom na strani klijenta

2.       Proverom na strani servera

 

 

Provera na strani klijenta

 

Provera na strani klijenta vam omogućava osiguranje da ne unesete pogrešan podatak u bazu podataka. Ove provere mogu biti urađene u kodu na mnogo načina, uključujući i skript u kontroli korisničkog interfejsa, kao deo izvršavanja programa, ili kao Web stranica.

 

 

Provere na strani servera

 

Provere na strani servera su one koje se izvršavaju pomoću DBMS endžina, i koji se mogu primeniti sa poljima tipova podataka, tekućih vrednosti i ograničenja. Ove provere moraju takođe da osiguraju da se neispravni podaci ne mogu uneti u bazu podataka.

Dodaj komentar Sviđa mi se - (0) Ne sviđa mi se - (0)    

  • Primena vrednovanja podataka 1
  • Primena vrednovanja podataka 2
  • Primena vrednovanja podataka 3