Kako bismo kreirali kvalitetna dizajnerska rešenja, potrebno je da ispoštujemo osnovna pravila dizajna.  Osnovna stavka u kvalitetnom dizajnu je pravilno isticanje, upoređivanje, stvarenje logičnog redosleda I na taj način kreiranje jednog oku uređenog prostora.

Grupisanje


Kako bismo kreirali logičan poredak, potrebno je slične informacije udružiti u grupe. Udruživanjem elemenata u grupe ostvarujemo preglednost rada. Grupisanje se najdoslednije primenjuje u vebdizajnu prilikom grupisanja sličnih informacija ili informacija koje se nalaze jedna u vezi sa drugom. Kreiranje različitih grupa donosi informcije o hijerarhijskom nivou elemnata.  Svi elementi najvišeg reda informacija treba da se vizuelno grupišu. Na ovaj način postižemo preglednost strukture informacija.

 

Kontrast


Da bismo istakli informaciju u odnosu na druge, potrebno je pridržavati se kontrasta. Kontrast znači različitost, a može se ostvariti na više načina. Najčešći su kontrasti u boji, obliku i  veličini, s tim što se kontrast u boji može postići na više načina, po principu komplementarnosti  (suprotne boje Osvaldovog kruga), u odnosu tamno-svetlo i u odnosu toplo-hladno. Kontrast se može postići i u tekstu različitim fontovima, bojom ili veličinom, ili postavljanjem teksta u okvir.

 

Ponavljanje


Ponavljanjem istih elemenata dočaravamo pripadnost elemenata grupi, a ujedno i uređujemo prostor čineći ga oku prijatnijim, a mozgu prihvatljivijim. Ponavljanje dizajnerskih elemenata se ogleda u ponavljanju istih fontova i kreiranju stilova u tekstu. Naslovi, podnaslovi, nadnaslovi i tekstovi  uvek imaju svoj font kojim se piše sve što pripada istoj kategoriji. Oblici i forme grafičkih elemenata se ponavljaju kako ne bismo stvarali haos i kako bismo dobro oranizovali prostor.
Na primeru veb sajta primećujemo da su svi oblici boksova  istog oblika, svi dugmići identični, svi tekstovi  ispisani istim fontom, u zavisnosti od toga da li je reč o linku, imenu dugmeta ili tekstu.


 
Poravnanje


U grafičkom dizajnu, jako je važno da se svi elementi nalaze u vezi jedni sa drugima i da su međusobno poravnati. Poravnanje bolje organizuje prostor, ali i omogućava bolju čitljivost. Poravnanje može biti centralno ili necentralno. Prirodnije je necentralno poravnanje, a najprirodnije je poravnanje po levoj strani,  jer je naš pogled usmeren s leva na desno, zbog načina na koji čitamo. Takođe, bitno je da smo dosledni  jednoj vrsti poravnanja na radu. Ako smo se opredelili za centralno poravanje, svi elementi treba da su centralno poravnati. Ne smemo pojedine elemente ostaviti poravnate po nekoj od strana.

 


 

Dodaj komentar Sviđa mi se - (0) Ne sviđa mi se - (0)    

  • Principi dizajna 1
  • Principi dizajna 2
  • Principi dizajna 3