Dinamika web sajta

Web sajt je aktivna i dinamična tvorevina. Sadržaj dobrih sajtova redovno se ažurira. Sajt koji sadrži zastarele informacije gubi na svojoj svrsi i nameni. Održavanje sajta zahteva stalna vraćanja i reviziju kompletiranih delova. Da li je bolji neažuran ili nikakav sajt? Sajt koji je poslednji put ažuriran pre više godina od dana posete, na korisnika deluje razočaravujeće. Uspešne firme sebi nikad ne bi smele da dozvole da informacije na sajtu budu starije od nekoliko dana, bez obzira o kakvoj vrsti poslovanja se radi. Ako su proizvodi i usluge isti, bar vesti i aktuelnosti mogu uvek da se postavljaju i ažuriraju.

 

Planiranje i analiza

Pri samom planiranju sajta i njegovoj izradi i održavanju potrebno je odgovoriti na nekoliko pitanja. Zašto posetioci dolaze na sajt? Šta već znaju o toj temi i šta je moguće još ponuditi? Da li žele štampanu informaciju? Uglavnom, da. Link ka sličnim sadržajima uvek je poželjno ostvariti. Višejezička podrška je danas neophodna s obzirom da trendovi globalizacije i širenja tržišta privlače sve više posetilaca iz celog sveta.

 

Prikupljanje materijala

Pre samog unosa sadržaja potrebno je prikupiti sve neophodne materijale vezane za prezentaciju. Njihovo skupljanje može da traje veoma dugo. Čak i kada se oni dostave potrebno je posebno ih obraditi i formatirati za traženu formu prikaza na sajtu. Obrada materijala za sajt obuhvata:

 • prebacivanje materijala u elektronski oblik
 • formatiranje prema dizajnu sajta
 • skeniranje slika i dr.

 

Na primer, izrada sajta za firmu koja se bavi proizvodnjom obimne industrijske opreme, a nema ni jedan dokument ili uputstvo u elektronskoj formi. Samo prekucavanje i skeniranje može da traje nekoliko dana, što treba uzeti u obzir pri postavljanju rokova. 

 

Planiranje sajta

Pri samom planiranju treba izbrati strukturu sajta i predvideti prostor za proširenja. Takodje, treba izbabrati dizajn same stranice, koristiti pozadinu ili ne, frame-ove ili ne, navigacioni bar ili ne i sl. Važno je da kompletna prezentacija bude u jednom stilu, odnosno da svaka strana sajta bude u prepoznatljivom stilu i template-u u skladu sa svim ostalim. Jednom donesena odluka mora biti ispoštovana do kraja. Loše je rešenje da, na primer izabrana pozadina bude različita na pojedinim stranicama unutar istog sajta.

 

Dizajn principi

Postoji pet osnovnih dizajn principa:

 1. korišćenje kontrasta (prikaz teksta na pozadini, isticanje važnih delova)
 2. prostorna povezanost (grupisanje srodnih pojmova, bulleted liste)
 3. poštovanje šablona (linkovi za navigaciju moraju biti isti na svakoj stranici)
 4. primenjivati umerenost (nije dobra ni siromašna ni sadržajem pretrpana stranica ; ne koristiti po svaku cenu multimedijalne sadržaje)
 5. izbalanisiran prikaz (sve elemente stranice treba prikazivati vizuelno izbalansirane)
Dodaj komentar Sviđa mi se - (2) Ne sviđa mi se - (0)    

 • Principi web dizajna 1
 • Principi web dizajna 2
 • Principi web dizajna 3