Odabir slikarskog materija zavisi od efekta koji želimo da postignemo na platnu/papiru, ali neretko ovaj odabir može biti izraz ličnog senzibiliteta umetnika.

Od ove lekcije upoznaćemo se sa različitim materijalima kojima se može raditi kroki crtež.

Pod tehnikama podrazumevamo materijal i način upotrebe materijala. Za sve slikarske tehnike, osim grafičkih, kažemo da su direktne, jer slika nastaje tako da se boja neposredno nanosi na dvodimenzionalnu podlogu. Crtačke tehnike su svi materijali i način njihovog korišćenja pri izradi umetničkog crteža. Neke od tehnika su: olovka, ugljen, kreda, flomaster, hemijska olovka, tuš...

  

Tehnika ugljen

Ugljen je jedan od najstarijih materijala i karakteriše ga to što ostavlja prašnjav i mekan trag.

 

Kako se pravi ugljen?

Ugljen za crtanje dobija se suvom destilacijom (karbonizacijom), odnosno sagorevanjem uz minimalnu količinu kiseonika. Karbonizira se npr. vrbino ili brezino pruće. Školski ugljen za crtanje dobija se karbonizacijom prašine. Ugljen ostavlja suvi, mekani i prašnjavi trag na hrapavom papiru, omogućuje razmazivanje, ali ne omogućuje crtanje dugih i tankih linija. Na kraju se crtež nacrtan ugljenom mora fiksirati.

 Ugljen odnosno ugljeni štapići prave se od grančica lipa ili leske i ostavljaju debeo trag. Ugljen se troši jako brzo. On je prašnjav, maglovit i to daje posebnu mekoću, toplinu i nežnost crtežu rađenom njime.

Umetnik koji koristi ugljen je emotivan. Prašina je sastavni deo crteža. Lako se senči. Crtež izgleda na kraju kao da kroz maglu gledamo. Linija sva treperi u toj prašini, bila ona uža, šira ili veća.

Dodaj komentar Sviđa mi se - (0) Ne sviđa mi se - (3)    

  • Tehnike ugljen 1
  • Tehnike ugljen 2
  • Tehnike ugljen 3
  • Tehnike ugljen 4